jueves, 20 de marzo de 2014

Correbancs, inicio de la Campaña por una Banca Pública, ética y social en Cataluña

Presentació de la campanya per una banca pública


DIRECTA
DANI FONT / @DANILFAS

El passat diumenge, mentre Barcelona es convertia es una festa de l’esport individual i dels seus patrocinadors en la marató de la ciutat, prop de dues-centes persones feien una marxa col·lectiva presentant la campanya per una banca pública, ètica i sota control social. Dues realitats oposades que van tenir un petit moment de tensió quan un dels participants en la reivindicació va demanar aigua a l’organització esportiva i aquests s’hi van negar de totes totes.
 
Sota el lema “Fem-la nostra!” les entitats adherides de moment a la campanya, entre elles 15M La Marina ZF, la FAVB, els Iaioflautes, desBanka, etc., demanen que es posi fi a “la reestructuració bancària que s’han tret de la màniga per sanejar el sistema financer, que ens deixa en una situació on quatre bancs controlen el 70% del mercat. La solució oficial a la crisi bancària va ser crear un oligopoli bancari privat, la qual cosa els dóna molt més poder encara, i ens protegeix menys de les pràctiques abusives” comenta Bernat Freixes, membre de desBanka. És per això que el control social del sistema financer és un element clau per canviar les regles del joc que “impedeixen qualsevol principi democràtic que es vulgui exercir” afirma Freixes. Avui en dia la banca privada és un negoci on tot hi val. Inversions especulatives sobre aliments, armaments o deute públic, l’execució de desnonaments (a l’Estat espanyol hi ha més de tres milions d’habitatges buits –segons The Guardian– que pertanyen a entitats rescatades i podrien usar-se com a parc d’habitatge social) o les estafes per la via de les preferents i altres productes financers o amb mètodes quotidians com les comissions abusives.
 
A hores d’ara les polítiques que exigeix la Troika impliquen rescatar les entitats financeres amb diners públics i vendre-les a la gran banca a preus de regal, engreixant el deute públic. Com denuncia el Manifest per una Banca Pública, Ètica i Social, entre d’altres han estat rescatades Unnim per 1.100 milions d’euros i venuda per un euro al BBVA, la CAM per 5.200 milions venuda després al Banc Sabadell per un euro, i els 5.500 milions que es van pagar pel Banco de Valencia venut també per un euro a CaixaBank. “Aquestes caixes rescatades que pagarem durant dècades s’estan regalant a entitats privades quan hauríem de convertir-les en inversió pública que repercuteixi en benefici social, és a dir, en la infraestructura de l’embrió d’aquesta banca pública”, exposa el manifest. Altres mesures executades pel govern espanyol inclouen una garantia estatal per cobrir futures pèrdues que poguessin tenir les entitats financeres adquirides. La xifra total de diner públic compromès en la banca privada arriba als 170.000 milions d’euros.
 
La recollida de signatures que va arrencar ara fa una setmana serà una mesura per presentar al Parlament com a instrument de pressió als partits polítics perquè és posicionin i a la vegada una eina per fer divulgació entre la gent. De moment, els impulsors de la campanya han desestimat engegar una Iniciativa Legislativa Popular perquè el moviment és encara massa incipient. Per això un dels elements que ja s’estan duent a terme són les xerrades als barris per explicar el projecte i que la gent s’hi sumi. Un altre dels moviments adherits a la campanya, Estafats per la Banca, protagonitza cada dimarts a les sis de la tarda concentracions davant de la Borsa de Barcelona per denunciar que bancs i caixes han estafat diners a més d’un milió de persones a l’Estat espanyol.
Un vídeo del acto, por editar:
 
 
 
De fotomovimiento (molt bones!):

Diagonal:

Directa:

--

No hay comentarios: